Od žebráka ke králi

  • 2.3.2019
  • Jindřiška Chaloupková

V terapiích hledáme společně s klienty zdroj toho, co způsobuje špatně nastavené programy. Mnohdy za tím může stát nějaká KONFLIKTNÍ SITUACE, díky které se člověk začal chovat vůči sobě omezujícím způsobem. Je potřeba se s konfliktní situací vypořádat. Způsoby jsou různé a na každého zabírá něco jiného.

Jedno je společné – je potřeba vystoupit ze svých vzorců chování, mimo své hranice a tak se na celou situaci podívat jinak, abych si něco jinak uvědomil, něco jinak uchopil, ponaučil se a pak odboural a propustil.

Místo v mysli tak zůstane zresetované, nahodí se nový program. Ale to, aby se udržel natrvalo v chodu, potřebuje údržbu. A tak často přichází ODPUŠTĚNÍ.

Každý vám ho popíše jinak a může ho i jinak nazvat – Smířením, Přijetím ..

Záměr je vždy stejný – když to udělám, ať již vůči jiným či sobě samému, ULEVÍ SE MI. Mám sílu udržovat chod nového programu v hlavě.

Teď si možná říkáte: ale jak to mám udělat? Jak mám odpustit někomu, kdo mě tak zranil? Nejdůležitější je uvědomit si, že to celé děláte jen PRO SEBE. Neznamená to, že odpuštěním schválíte jednání toho člověka a padnete mu kolem krku. Ani mu to dokonce nemusíte říkat, je to proces, který proběhne ve vás.

Děláte to proto, že tím celou situaci propustíte ze své hlavy, zneutralizujete a cítíte se svobodnější.

Další službou pro vás je, že ten druhý člověk vás už nikdy nemůže vtáhnout do černé díry svých zranění a tak ve vás vyvolávat časté pocity viny..

Nedávno mě fascinoval příběh krále Ludvíka XVI.

Krále, který byl nespravedlivě odsouzen za vlastizradu a popraven na počátku Velké francouzské revoluce na gilotině.

Ať se již historické prameny staví různě k jeho schopnostem politika a reformátora, v jednom se shodnou. V jeho síle, odvaze a hrdosti, se kterou čelil své situaci. A víte co udělal těsně před popravou? ODPUSTIL všem, kteří ho poslali na smrt. Určitě to nedělal kvůli těm zrádcům samotným či pro rozběsněný dav. Udělal to pro PŘIJETÍ SEBE SAMA.

A tak, když se ocitneme v konfliktní situaci, jednejme KRÁLOVSKY, protože každý z nás může být sobě králem. Hranici od žebráka ke králi můžeme překročit vždy, když POCHOPÍME, že toho jsme schopni.

A že nejde zrovna o gilotinu? O to lehčeji se nám bude odpouštět.

FOTO: Martin Homola